Przejdź do treści

Projektu UE

Grupa operacyjna HASKAP

Tytuł operacji: Opracowanie innowacji produktowej i technologicznej związanej z procesem wytwarzania wina owocowego, jakościowego z jagody kamczackiej z zastosowaniem procesu elektrodializy.

Jagoda kamczacka

Celem głównym projektu jest opracowanie i wdrożenie do praktyki innowacji w zakresie procesu odkwaszania wina z jagody kamczackiej z wykorzystaniem właściwości elektrodializy.

Cel główny zostanie zrealizowany poprzez cele szczegółowe:

  1. Sprawdzenie użyteczności techniki elektrodializy w separacji i zatężaniu kwasów z wina z jagody kamczackiej.
  2. Dobór optymalnego czasu elektrodializy na głębokość odkwaszania
  3. Zbudowanie prototypu elektrodializera dedykowanego do odkwaszania win owocowych jakościowych.
  4. Redukcja kwasowości wina z obecnego poziomu 14.5 g/L na kwasowość w zakresie 10-12 g/L
    Zbadanie właściwości diluatu (cieczy po odkwaszeniu odseparowana z wina) który może znaleźć szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

W ramach operacji przeprowadzone będą prace, dzięki którym zostaną osiągnięte efekty takie jak: produkty i wdrożenia.

Winnica Tulibowo - Flaga Unii Europejskiej

W ramach operacji przeprowadzone będą prace, dzięki którym zostaną osiągnięte efekty takie jak: produkty i wdrożenia.

  1. Udoskonalony produkt w postaci wina z jagody kamczackiej o ulepszonych walorach smakowych.Obecnie kwasowość ogólna wina z jagody kamczackiej kształtuje się na poziomie 14.5 g/L w wyniku realizacji operacji udoskonalony produkt osiągnie kwasowość około w 10-12 g/L. Dla porównania kwasowość wina gronowego wynosi około 7g/L. Cel ten zostanie osiągnięty dzięki opracowaniu innowacyjnego procesu produkcji z równoczesnym uzyskaniem odpowiedniej stabilności wina w zakresie parametrów fizykochemicznych, sensorycznych i mikrobiologicznych. Efektem podejmowanych działań w tym zakresie będzie powyższy produkt oraz publikacje w czasopismach ujętych w wykazie MEiN.
  2. Zaadoptowanie produktu ubocznego powstającego podczas procesu elektrodializy, którym jest diluat (ciecz po odkwaszeniu odseparowana z wina).
  3. Rezultatem operacji będzie również technologia dotycząca produkcji wina z jagody kamczackiej z wykorzystaniem procesu elektrodializy. Tego typu rozwiązanie technologiczne nie jest jeszcze znane w skali globalnej i będzie stanowić innowację o wymiarze światowym.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich - Winnica Tulibowo

Czy jesteś pełnoletni?

Wchodząc na tę stronę zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności

Strona zawiera ofertę dotyczącą napojów alkoholowych przeznaczoną wyłącznie dla osób pełnoletnich!