Projektu UE
Tytuł operacji: Opracowanie innowacji produktowej i technologicznej związanej z procesem wytwarzania wina owocowego, jakościowego z jagody kamczackiej z zastosowaniem procesu elektrodializy.
Jagoda kamczacka
Celem głównym projektu jest opracowanie i wdrożenie do praktyki innowacji w zakresie procesu odkwaszania wina z jagody kamczackiej z wykorzystaniem właściwości elektrodializy.
Cel główny zostanie zrealizowany poprzez cele szczegółowe:
- Sprawdzenie użyteczności techniki elektrodializy w separacji i zatężaniu kwasów z wina z jagody kamczackiej.
- Dobór optymalnego czasu elektrodializy na głębokość odkwaszania
- Zbudowanie prototypu elektrodializera dedykowanego do odkwaszania win owocowych jakościowych.
- Redukcja kwasowości wina z obecnego poziomu 14.5 g/L na kwasowość w zakresie 10-12 g/L
Zbadanie właściwości diluatu (cieczy po odkwaszeniu odseparowana z wina) który może znaleźć szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.
W ramach operacji przeprowadzone będą prace, dzięki którym zostaną osiągnięte efekty takie jak: produkty i wdrożenia.
W ramach operacji przeprowadzone będą prace, dzięki którym zostaną osiągnięte efekty takie jak: produkty i wdrożenia.
- Udoskonalony produkt w postaci wina z jagody kamczackiej o ulepszonych walorach smakowych.Obecnie kwasowość ogólna wina z jagody kamczackiej kształtuje się na poziomie 14.5 g/L w wyniku realizacji operacji udoskonalony produkt osiągnie kwasowość około w 10-12 g/L. Dla porównania kwasowość wina gronowego wynosi około 7g/L. Cel ten zostanie osiągnięty dzięki opracowaniu innowacyjnego procesu produkcji z równoczesnym uzyskaniem odpowiedniej stabilności wina w zakresie parametrów fizykochemicznych, sensorycznych i mikrobiologicznych. Efektem podejmowanych działań w tym zakresie będzie powyższy produkt oraz publikacje w czasopismach ujętych w wykazie MEiN.
- Zaadoptowanie produktu ubocznego powstającego podczas procesu elektrodializy, którym jest diluat (ciecz po odkwaszeniu odseparowana z wina).
- Rezultatem operacji będzie również technologia dotycząca produkcji wina z jagody kamczackiej z wykorzystaniem procesu elektrodializy. Tego typu rozwiązanie technologiczne nie jest jeszcze znane w skali globalnej i będzie stanowić innowację o wymiarze światowym.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”